0

Nincsenek termékek a kosárban.

Alkotótábor (19) – az elektronikus zene hazai Tabula Smaragdinája

Túl sok bulit nem terveztünk be a nyárra, de az Alkotótábort igen. Sajnos azt is csak egy napra szűkítve a sűrűsödő elfoglaltságok miatt, ráadásul az utolsó pillanatban a mini delegációnk is redukálódott, így 4 helyett ketten érkeztünk. Tavaly Kirill Matveev, idén Harrison BDP döntötte el melyik nap lesz a miénk. Péntek délben autóba huppantunk Miskolcon és irány Bér…

 

A megérkezést követően az első út a kilátóba vezetett, körbenéztünk, szemre megállapítottuk, hogy nem fog esni az eső és irányt vettünk a bejárat felé. 11-kor Tolnai nyitotta a napot, amiről ugyan lemaradtunk, de a legelső ismerősök akivel összefutottunk azok pont ők voltak a párjával és Bolevvel, épp a csapolt üzemagyagokat vitték a lecsó mellé, amit Muttley rittyentett. Gyors köszönés után tovább sétáltunk felfedező útra, ekkor Melon bukkant fel, kiderült, hogy saccperkábé egyszerre érkeztünk meg, szóval ő is felfedező útján volt épp.

A nagyszínpad felé vettük az irányt, amit azonnal cápauszonyosnak láttunk a hullámok között. Nem sokkal ezután talált ránk Csega is, aki amellett, hogy elmesélte miért díszíti hófehér gipsz az egyik karját arra is felhívta a figyelmünket, hogy az nem cápa, hanem a Hold. Le is esett és értelmet is nyert, „amint fent, úgy lent”. El is mosolyodtam, hiszen a csuklómon már sok éve ott díszeleg a nap a holddal és ettől élesebb logikára számítottam saját magamtól, mint hogy cápának nézzem. Na de a színpadkép elemzése után el kísértük Csegát a már emlegetett lecsóhoz, ahol elcseverésztünk kicsit a szakáccsal.

Nyilván a zene miatt érkeztünk elsősorban, szóval lassan el is kezdtünk arra fókuszálni. 4-kor megnyílt a kis színpad is, így az ingázás is kezdetét vette. Az Illben és a Baco + Li szettek 20-20 perc rotációban forgattak minket a 2 helyszín között egy kis bólogatással itt, egy kis bólogatással ott. Sőt ez igazából kitartott a Harrison BDP szettig. Emberünk hozott egy stabil szettet az elvártak szerint, változatos zenék, mégis szinte lineáris dinamika 4 órán keresztül egy konstans minőségen. Steril szett volt, mint amit a mérnökök megrajzoltak.

Közben ránk sötétedett. Ekkora Csega hófehér gipsze már tele volt firkálva. Megérkezett egy kis eső is és egy pici Phonoda értekezlet is kialakult a bárpult előtti fedett tető alatt, ahol végre megtaláltuk Gremát és Melon is csatlakozott. Itt természetesen szakmáztunk, pont úgy, ahogy azt legalább egy buliban nem kéne, de mégis fejben Abletonoztunk meg mastereltünk. Szerencsére sörrel meg borral a kézben, bár az én sörömből pont a lényeg hiányzott, na de így jár aki vezet.

Elállt az eső, már javában Jaffa Surfa pakoltt. Lepihentünk az egyik leterített szőnyegre, kortyolgatás, nasizás. Ekkor jelent meg az, amivel nagyon nem szerettem volna találkozni aznap. A fáradtság. Gyorsan egy eszpresszó begurult, hogy mentsük a menthetőt, mert a szombatra tervezett program nem engedte meg az ott alvást, így éjjel még haza kellett kavarogni, ami Miskolcra 2 óra. A terv az volt, hogy Grema után startolunk. Ezt nagyon tartani akartam, mert ugyan Harrison BDP miatt választottuk a pénteket, de Gremát mégis jobban vártam. Sőt, még izgultam is, hogy minden fasza legyen a szettje alatt. Ember ismét tervez, a kávé nem működik, szóval nem sokkal Grema kezdése előtt még Zvezda Beta mocorogtatott, amikor autóba ültünk, annak érdekében hogy ébren és egyben érjünk haza. Hazautunk vadállomány jelentése: 2 őz, 3 róka, 2 macska

Na de, hogy Grema szettjéről is ejtsünk szót, így megkérdeztük azt, aki legényebb volt mint mi és bírta az éjszakát, szóval Melon gondolatai következnek az emlegetett szettről:

„Headliner fellépő előtt játszani megtisztelő, ugyanakkor rendkívül súlyos és felelősségteljes hozzáállást igénylő feladat. Egy jól működő vibe-ot kiépíteni a főfellépő előtt, majd a peak-et megfelelő szinten tartani, formálni és átadni óriási felkészültséget, szaktudást és figyelmet igényel. A 2022-es Alkotótábor egyik húzóneve Stojche volt, kinek zenéjét jellemezni legjobban talán a végeláthatatlan dinamizmussal és kiemelkedő igényességgel lehet. Munkásságában klasszikus és kortárs technoelemek is fellelhetőek, előszeretettel nyúl a dub hangzásvilágához, de zenéjében felcsendülnek a break, sőt olykor az electro elemei is.

Stojche szettje előtt a nagyszínpad bemelegítését Grema kapta feladatul. Marci 1 órás hibrid hardveres live act-tel készült előmelegíteni a színpadot és annak közönségét az aznap esti tetőpont előtt. A zenei szelekció rendkívül egyszerű hangzásvilággal indult, szépen fokozatosan építkezett a 60 perc alatt. A szett kezdetét követően megjelentek az első „koszosabb” chordok, a groove egyre több hanggal gazdagodott. Lassan beúsztak acid elemek, melyet jól láthatóan mind a művész, mind a közönség euforikus hangulatban élvezett. Stojche világához illeszkedve fel-felbukkantak a dubra jellemző melódiák és electro-s vonások. A dinamika és a tempo kiemelkedően idomult a főfellépő felvezetésére, alázattal betartva az íratlan szabályokat, mely egy jól felkészült warm up-ot jellemez. A közönség egy tökéletesen balanszolt és felépített szettel gazdagodott ebben az 1 órában, mely hiba nélküli live act-ként prezentálva csak emelte annak színvonalát. Szemmel láthatóan páratlan kapcsolat alakult ki a fellépő és az audiencia közt, melynél ütősebb visszajelzés már csak az lehetett, hogy Stojche gratulált Grema-nak, megköszönve neki a munkát és a színpad előkészítését.”

Utólag is, meg már a helyszínen is levontuk ugyan azt a következtetést mint tavaly, hogy legközelebb nem egy napra érkezünk, ezt végig kell tolni szépen, mert a közösség kiváló, a helyszín gyönyörű, a szervezés profi, a zene meg ezen három jelző kombinációja. Ez a rendezvény akkor adja vissza igazán önmagát, ha végig toljuk a pár napos megtapasztalást, szóval jövőre úgy kell intézni, hogy jó legyen! Köszönjük, hogy van ilyen esemény és még legyen is évről évre jó sokáig!!!

 

Ja és utóirat Nórinak, aki megjegyezte, hogy nagyon jó a Phonoda és szereti a dolgainkat: KÖSZI!