0

Nincsenek termékek a kosárban.

Ecler Warm2 – tekerni vagy tologatni?

Elfogtam egy Ecler Warm2-t a német Recordase boltból, így most megosztok róla néhány gondolatot, tapasztalatot.

Akik precíz, mérési számokkal alátámasztott leírást szeretnének olvasni, azok csalódni fognak. Biztosan lesz majd hozzáértő, aki kielemzi teljes specifikációját és tényleges tudását, de itt most egyelőre csak a mezei felhasználói oldalról közelítem meg a dolgot, egyébként sem lenne hozzá műszaki tudásom. (Olavi)


Talán mindenekelőtt nem is magáról a keverőről, hanem a ‘rotary’ megoldásról érdemes beszélni pro és kontra. Vagy leginkább arról, hogy ez most csak egy divat vagy tényleg jó?

Utóbbi kérdésre a válasz az is-is. A technológia nem új keletű, sőt visszanyúlik a kezdetekhez. Olyannyira, hogy anno sokaknak jelentettek megváltást a fader-ek, azaz toló-potik, hiszen sokkal gyorsabban lehetett őket tologatni, így a klubokban is átvették a helyet. A cross fader pedig sok stílusban abszolút győzelmet aratott a rotary fölött. Az elmúlt éveket csak a kitartó és megrögzött arcok miatt élte túl, akiknek kultusz szimbólum volt, illetve audiophil lemez és egyéb analóghangzásfüggők dédelgették leginkább otthonukban..  Manapság újra visszatérnek a köztudatba. Jön vissza a vintage érzés, de ez azért annál sokkal többről szól. 

 

Egészen biztosan léteznek olyanok is, akik azért veszik, mert ‘menő’. Lássuk be tényleg jól néznek ki, de ha a külsőt vesszük figyelembe akkor minden csoda 3 napig tart, aztán, ha a keverő nem passzol a mixelési stílusunkhoz, akkor lesz egy szép keverőnk, amit nem szeretünk, max csak mutogatni, ha van kinek. Ha amiatt vesszük, mert a rotary keverőnek olyan analóg hangja van, mint semmi másnak a világon, akkor sem feltétlen döntöttünk jól. Tény, hogy a legtöbb rotary borsos áron megy és valóban minőségi anyagokból áll, de nyilván vannak faderes keverők között is szép számmal amik baromi jól szólnak, így ezt mérlegre tenni jóformán felesleges. Ráadásul ez a nézőpont értelmét is veszti, ha otthon használjuk és nem egy legalább milliós hangrendszer döngicsél. Egy jó keverő kevés a jó hangzáshoz. Kell egy jól beállított lejátszó, egy jó erősítő és jó minőségű lemezek.

Szóval, ha valós pro és kontra kell, akkor azt csak a felhasználási stílusban kell keresni és ott valóban van. Kifinomult hosszú keverés, óvatos játék a gain és volume párossal, mert bizony máshogy vágja a hangot, mint egy fader-es, van egy kis extra zamata. Valahogy egy rotary megköveteli a finom bánásmódot nem csak önmagával, hanem a zenékkel is. Azaz, aki szerint a DJ-zés azt jelenti, hogy A zenét B zenébe kell úsztatni, minél hosszabban és lágyabban, hogy a zenék kiteljesedhessenek, – nem pedig gyorsan minél több csatornát egymásra húzgálni – az barátra lelhet egy ilyen megoldásban. Nem mintha finom keverésekre egy tolópotis keverő ne lenne képes, de az nem követeli ezt meg magának. Természetesen lehet vele gyorsan is mixelni, de a finom bánásmód úgy is megmarad, nem lehet nyúzni. Mindig eszembe jut Black, azaz ma már Blessed Madonna, aki úgy tépi a potit mintha vaddisznót gyantázna, na neki nem való. 

ECLER WARM2

Első ránézésre kis masszív cucc, 3,6 Kg, fa oldallapok, tényleg szép. A meglepetést a kisebb potik okozták, ugyanis mozognak. Nem lifegnek/fityegnek, de azért van minimális oldalmozgásuk, amit más keverőknél max sok éves nyüstölés után tapasztaltam. Állítólag ez Ecler sajátosság, a borítás alatt ennek okára valószínűleg választ is találnék a kialakítás miatt, de emiatt nem bontom meg. Mivel nem ütni-vágni vettem, ezért a minimális mozgással kompromisszumot kötök, mert ettől függetlenül is kifejezetten jól működnek, azaz teszik a dolgukat. A Volume potik szépen lineárisan adják a hangot, pont ahogy azt előzőleg vártam. Ami még számomra fontos volt az a füles hangzás, illetve a cue és master csati közti átmenet és középpont, nekem tökéletes, dinamikus.

Előző keverőm egy Xone:23-volt, én az otthoni cuccomon semmi különbséget nem hallok ki a kettő között. Ez vagy azért van mert valóban nincs számottevő különbség, vagy az otthoni hangrendszer ennyit tud, vagy mert a füleim már nem olyanok, mint 20 éve. Mondjuk utólag egyébként is nehéz egy emlék alapján hangot hasonlítgatni, főleg, hogy hang-memóriánk konkrétan nincs. Analóg volt ez is, az is. Nincs digitális jel feljavítás (amiről egyébként is lehetne vitát nyitni, hogy az jó vagy rossz). Egy Funktion1 cuccon szívesen megnézném nagy hangerőn mit tud néhány másik keverő mellett, amit jelenleg hallok, abba belekötni nem tudok. 

Talán amiről a legérdemesebb beszélni az az Isolator, ami mély/közép/magas frekik külön-külön finomhangolására szolgál a master csatornán. Csatornánkénti filter ugye nincs, szokni kell, hogy a master csatornát lehet csak izolálni. Szélesebb frekvenciasávokat fog le, mint egy sima EQ, pont emiatt, ha az ember ráérez az ízére akkor nagyon jó dolog kerekedhet ki belőle, lehet vele színezni egy szettet. Odafigyelést és gyakorlást igényel, meg kell szokni, hiszen a master csatin való molyolást más is hallja, a cue-n pedig nem hallható, ha nem a masterra van tekerve az is. Egyelőre nem hiányzik a filter, egyszerűbb volt az élet vele sok esetben, de el lehet engedni, illetve így el is kell. 

Barátkozós stádiumban vagyok egyelőre a keverővel, de azt gyanítom jóbarátok leszünk. Nagyon hiányzik a teljes tapasztalathoz, hogy klub körülmények között is hallhassam dolgozni, de eddig a nappaliban, a kis ficergő knobokat leszámítva 10/10.

A tesztalanyom.

Én azért váltottam rotary-ra, mert az évek alatt kialakult egy olyan mixelési formám (amit a zenei stílusom is szegről-végről hoz magával), amiben hosszan szeretem egymásra vezetni a zenéket és próbálok finoman EQ-zni is, hogy minél lágyabb legyen az átmenet. Azt vártam, hogy egy ilyen rendszer ebben segítségemre lesz és eddig azt mondom, hogy nem tévedtem. Emellett a látvány is szerepet játszott, imádom a vintage dolgokat és ez valóban hozza azt az érzést, mintha időt utaztam volna. Keverni nem tudok tőle se jobban se rosszabbul. Menőbb se lettem tőle és a fader-es keverőket sem nézem le. Úgy tekintek rá, hogy vettem egy végtelenül egyszerű analóg 2 csatornás keverőt, ami pont kielégíti a végtelenül egyszerű keverési szokásaimat úgy, hogy közben én magam jobban érzem magam és élvezetes a tekergetés. Hogy örökre lehorgonyzok-e ennél, vagy a rotary-nál azt most még nem tudom. Egyelőre nem bántam meg…