0

Nincsenek termékek a kosárban.

Niac

Niac, polgári nevén Váradi Károly a zenei elkövetője a 10. Phonoda megjelenésnek. Illetve van egy tettestársa is Schime, aki nem csak hogy egy átgondolással támogatta meg a PHND010-et, hanem neki köszönhetjük, hogy Niac-ot megismertük. Továbbra is szeretnénk hangsúlyozni, hogy nyugodtan jöhetnek a demo zenék (info@phonoda.hu), mert ha valamiért érdemes kiadózni, akkor az az, hogy tehetségekbe fussunk bele, mint Niac, vagy a nálunk szereplő többi producer is. 

Igazából vagy a sors hozza így, vagy a véletlen, de az eddig nálunk szereplő előadókkal általában egy rugóra jár az agyunk, ha a nagy világ kérdéseit feszegetjük és hasonló szemüvegen keresztül nézünk a sűrűbe és még ha vannak is különböző vélemények, akkor is találkoznak középen. Elgondolkodtató egy pillanatra, hogy vajon összeköthető ez a zenei ízléssel? Azaz, lehet párhuzamot vonni a hasonló életszemlélet és hasonló hangzásvilág között? Ha pedig, igen, akkor melyikből fakad melyik? Sose derül ki, de azt már tudjuk, hogy Niac is azokban az értékekben hisz, aminek tartalma szívből jön és nem az anyagi szándékok vezérlik, hanem a zene iránti szeretet. Lehet ez picit egyszerű megoldás, de nekünk valahogy bőven elég ennyiben hinni. 

Na de szokás szerint faggatóztunk, kíváncsiskodtunk….


– Hol/mikor/hogyan kezdődött ‘Niac’?

Konkrétan Niac 2019-ben egy KATTT rendezvényen, a Budai hegyekben kezdődött. Ott és akkor léptem fel először ezen a néven, de persze a történet nem innen indul.

Korábban Maniac néven randalíroztam, és bár hatalmas közhely, tényleg volt korszak, amikor minden szabadidőmben mániákus módon zenéket csináltam.
A Maniac korszakban a kísérletezés, szárnybontogatás után eleinte főleg Dubstep zenéket írtam (egy a mai napig fentvan SC-on, csak a poén kedvéért), később Hip-Hop beateket. A Niac korszakot viszont megelőzte egy páréves kihagyás. A Dj-zés és a fellépéseken kapott energia adott hozzá motivációt, hogy újra nekiálljak zenét csinálni.

 

– Mik a számodra legfontosabb mérföldkövek?

Rengeteg dolog jut eszembe. Próbálom, csak a fontosabbakat felsorolni:

Mérföldkő volt, amikor többévnyi kísérletezés, rengeteg kezdetleges zene után, befutott az első Hip-Hop megjelenés. Látni a felvételeket, ahogy pl. a telházas Dürerben karcolják a beatet amit csináltam hihetetlen érzés volt. Az első „fellépésem” is mindenképp mérföldkő. A legendás Dj Jutasinak nyithattam, és az a nyitás olyan jól sikerült, hogy utána rendszeres is lett. Régóta készítettem otthon mixeket mindenféle stílusban, szóval örültem, hogy sikerült végre előlépni Bedroom Dj-ből.

Nem sokkal ezután, szinte egyidőben jött a KATTT sorozat, amiről regényt írhatnék, de röviden és tömören, ott kaptam igazán motivációt hozzá, hogy komolyabban foglalkozzak zenével.
Ez a motiváció odáig hajtott, hogy az egyik zeném felkerült a válogatás lemezükre. Meglepő nevektől jött rá elismerő visszajelzés.

Bár ez nem egy konkrét esemény, hanem egy folyamat volt, muszáj megemlítenem a kamaszkori gitártanulást is. Mérföldkőnek tartom, mert azóta máshogy tekintek a zenére. Azóta hallgatom elemezve a zenét, és azóta vagyok nyitott szinte bármilyen műfajra.

– Mit gondolsz magáról az általad képviselt zenéről, miért szereted?

A House/Techno csak pár éve fertőzött meg, szóval nálam még kialakulóban van az, hogy pontosan mit képviselek. Mivel az egész relatív friss dolog, így sok „kötelező” név és zene kimaradt nálam, ezzel szemben viszont volt millió plusz egy másféle inspirációm , mindenféle műfajból és stílusból.
Mostanában is, a mindennapokban kb. 70%-ban nem „elektronikus” zenét hallgatok.
Jó zenéket gyűjtök, és a lehetőségeimhez, képességeimhez mérten próbálok jó zenéket is készíteni.
Hogy az adott zenét mitől tartom jónak, az hangulatfüggő és nehezen meghatározható.

– Mik a jövőbeli céljaid?

A zenekészítés és a DJ-zés is öncélú részemről. Első sorban azért csinálom, mert szórakoztat.
Paradox módon viszont saját magam legnagyobb kritikusa vagyok, szóval folyton gyötör a fejlődni akarás. Ha konkrétumokat kell említenem, a profi hangzás és egy hatékony workflow amit mindenképp ki kellene alakítanom a jövőben. Mindehhez legalább ezen a szinten kell tartanom, de sokkal inkább a zene irányába döntenem a magánélet/munka – zene egyensúlyt.

És ami nagy vágyam, hogy majd egyszer kezembe foghassam megjelenésem, egy gyönyörű fekete korong formájában.


Itt pedig egy kis ízelítő a PHND010-ből, ami október 28-án érkezik:

 

Niac elérhetőségei:
Facebook

Soundcloud