0

Nincsenek termékek a kosárban.

Türelmes mélység

2021-et írunk és kimondhatjuk, hogy a technikai fejlődés olyan szintre gyorsította az életünket, hogy onnan lopjuk a másodperceket el, ahonnan csak lehet. Ez a csorbítás a zene világában is érezhető, főleg a populárisabb stílusú zenék hossza lett minimálisra csökkentve. Ennek egyik legjelentősebb oka, hogy nincs rájuk időnk. Azonnali történést várunk, vágjon arcon az eufória, ha ez nem történik meg 10-15 másodpercen belül, akkor kattintunk a következőre. Pörög az élet, pörögjenek a zenék is mint a megamixek?

Ne. Sőt, NE.
Szerencsére bizonyos hangzások nem engednek a trendeknek. Lassan épülnek fel, be- és levezető közé zárt ívük van, történetet mesélnek el. Nem igénylik a gyors keveréseket, így akár 2-3 percig is szólhatnak egymáson, ezáltal a mesék tetszés szerint variálhatóak. Mivel ezek a zenék nem a kiugró és figyelemfelkeltő elemekkel manipulálnak, hanem mondhatni hipnotizálnak ezért meg is kapták az „agyalós” és „megfejtős” jelzőket, pedig egészen egyszerűen annyiról van szó, hogy a lüktetésükkel együtt mi is megyünk velük. Nincs mit fejtegetni, áramlani kell velük, ‘asszimilálódni’. Mindennek megvan az életben a rendszere, a maga ritmusa és ismétlődései, ezért egy monotonnak mondott zene sokkal természetesebb az agy számára, főleg ha nem tolakodva, hanem finoman érkezik meg, mint azok a trekkek amik egy dropból és egy kiállásból állnak, mert kopogtatás helyett keretestől rúgják ránk velük az ajtót.
Mélyebb daraboknál nincs tolakodás, egy jól felépített szettben pedig a már eleve ívelt zenék összessége is alkot egy nagyobb kerek egészet. Nincs az az ember, aki, ha az elektronikus zene valamelyik stílusát kedveli, akkor ne moccanna meg a lába akkor, ha meghall egy igazi deep szettet. De még olyanok is, akik alapból teljesen mást hallgatnak. A zenei mélység, amennyiben harmonikus és nem disszonáns, pont olyan, mint egy jó barát. Ott van, nem is túl sok, nem is kevés, nem tűnik fel igazán, de feltűnne, ha nem lenne. Mi pedig mindig mosolyogva konstatáljuk a jelenlétét, mert elvenni nem tud tőlünk, hanem folyamatosan csak ad. Nem véletlenül épülnek erre az igazi warm up szettek. Finomabb és mélyebb zenékkel kell megérinteni a lelket, hozzászoktatni a tempóhoz az elmét és lüktetni mindaddig, amíg a lábak el nem kezdik átvenni a rezgést. Az átlagban 8-10 perces produktumok alkalmasok csak arra, hogy besompolyoghassanak a tánctérre, körülöleljék azt, majd tovább engedjék a parkettet a következő darabnak. Nincsenek hirtelen váltások, lassú építkezés van. Türelemmel. Emiatt lehetséges, hogy a dub tech, deep house, minimal house, micro house stb. stílusok magukkal visznek és nem fel-le rángatnak minket mint egy hullámvasút, hanem átsegítenek minket A-ból B-be. Fontosságuk megkérdőjelezhetetlen.
A hozzászólás csak akkor lehetséges, ha a böngészőben be vagy a Facebook fiókodba jelentkezve.